Opens internal link in current window

DAGPROGRAMMA SENEGAL GAMBIA RONDREIS

(Klik op de foto's voor een vergroting)

27 jan: Amsterdam - Dakar (TAP-Portugal)

Vertrek Amsterdam: 15:30. (tussenstop Lissabon) 

Aankomst 02:00. Transit Hotel Keur Salim bij Lac Rose in Dakar.

De Banc d'Arguin Nissans bij Chez Salim, Dakar.

__________________________________________________________________________________________

 

 

Vertrekpunt Ile de Madeleine
Boot naar Ile de Madeleine
Aalscholvers
Bruine Gent
Roodsnavelkeerkringvogel
Ile de Madeleine

vr 28 jan: dag 2 - Dakar - Ile de Madeleine - Technopolis

Na het ontbijt tussen 9 en 10 uur vertrekken we naar Ile de Madeleine. Het is ongeveer een uurtje rijden vanaf ons hotel bij Lac Rose op bijna 50 km afstand van het centrum. Een boot brengt ons naar het eiland. Onderweg is de kans groot op het zien van bruine genten op de boeien voor Ile de Madeleine. De roodsnavelkeerkringvogels zijn vaak al vanaf de boot al aan de oostkant van het eiland zichtbaar. De gids biedt ons aan om op een meter afstand de broedende keerkringvogels te observeren, maar dat wijzen wij in verband met nestverstoring van de hand. Omdat er verder niet heel veel op het eiland te zien is vertrekken we na een uurtje of twee weer met de boot naar het vaste land. Op de terugweg naar Chez Salim nemen we nog even een kijkje bij de poelen bij de technische universiteit van de stad, Technopolis, waar vaak interessante waarnemingen van watervogels gedaan kunnen worden.

Overnachting: Chez Salim, Lac Rose

Opens internal link in current windowLijst recent waargenomen soorten


za 29 jan: dag 3 - Dakar - Gandiol - Saint Louis

Hotel Dior
Hotel La Poste


Na het ontbijt stappen we in de auto voor een rit van bijna 250 kilometer van Dakar naar de noordelijke stad Saint Louis. Saint Louis is een oude historische stad aan de monding van de Senegal river. De oude stad gelegen op een eiland in de rivier is een Uneseco World Heritge-site. De pastelkleurige koloniale huizen dateren uit de periode dat Saint Louis de hoofdstad was van Frans West-Soudan. Een gebied dat de huidige landen Senegal, Mali en Mauritanië omvat.
Ten zuiden van Saint Louis bezoeken we het de drasplassen bij het dorp Gandiol en afhankelijk van de tijd de reservaten Geumbeul en Langue de Barbarie. Alvorens in te checken bij het leukste hotel van Afrika, Hotel Dior, drinken we op het terras van Hotel La Poste een koffietje. Het hotel is een bedevaartsoord voor de liefhebbers van auteur Antoine de Saint-Exupéry die het beroemde boek De Kleine Prins schreef. Saint-Exupéry was piloot op de postvliegtuigen die vanaf de hydrobase in Saint Louis in de jaren twintig en dertig de post naar de Amerika's vlogen. Omdat we hier al meer dan twintig jaar komen wacht ons in Hotel Dior altijd een allervriendelijkst ontvangst.

Overnachting: Hotel Dior, Saint Louis

Saint Louis

 

 

 

Onderweg naar Djoudj
Geelsnavel ossenpikker
Pelikanenkolonie
Afrikaanse zeearend
Zwarte kroonkraanvogel
De savanne bij Djoudj

zo 30 jan: dag 4 - Saint Louis – NP Djoudj


Na het ontbijt rijden we naar Djoudj. De afstand is ongeveer 60 km. De rit er naar toe is al een belevenis, vooral het onverharde deel vanaf Diama. Geelsnavel ossenpikkers op de ruggen van de vele zebu's onderweg. In Djoudj maken we eerst een boottocht naar de pelikaankolonie in het centrum van het park. Daarna uitstapjes naar de uitkijkpunten aan de rand. Tenslotte begeven we ons naar droge deel van het park waar we proberen de zwarte kroonkraanvogel en de Arabische trap te spotten. We overnachten in het Campement des Villageois aan de rand van het park

Overnachting: Campement des Villageois Djoudj

Imponerende aantallen vogels in Djoudj

 

 

Serval in de ochtendmist
Arabische trap
Jakhals
Westafrikaanse python

ma 31 jan: dag 5 - Djoudj

Tweede dag Djoudj. Voor het ontbijt gaan we op pad om bij zonsopgang de landbouwgebieden rondom Djoudj. Naast veel vogelwaarnemingen kans op antilopes en en met wat geluk een serval. Na het ontbijt rijden weer naar het park. We bezoeken in grote lijnen dezelfde plaatsen. Rond een uur of vier gaan we weer naar de oostelijke droge steppes en doen, wanneer ons dat gisteren niet is gelukt, een nieuwe poging om de Arabische trap te zien. Ook de verste vogelhutten bij het Grand Lac hopen we nu wel te bereiken.

Overnachting: Campement des Villageoisdi 1 feb: dag 6 - Djoudj - Linguere

We verlaten Djoudj via een andere weg en rijden via Ross Bethio naar Tocc Tocc (klein park bekend om de conservatie van de Westafrikaanse zeekoe en de witborstdoosschildpad). Via het park gaan we binnendoor naar de stad Louga waar we ook al op de heenreis naar Saint Louis langskwamen. De weg gaat langs Lac de Guers: water, rijstvelden en productievelden suikerriet. Allemaal voorwaarden voor veel vogels. We zijn er zelf niet eerder geweest, maar weten van Franse ornithologen die hier frequent vogelen dat het een interessant gebied is. Vanaf Louga rijden we naar het oosten. De droge savanne van Senegal. Een gebied waar ook nog weinig ornithologen zijn geweest. We overnachten in de enige stad in deze regio, Linguere.

Overnachting: Auberge Amadou Seck, Linguere.

Afrikaanse zeearend
Purperkoet
Westafrikaanse zeekoewo 2 feb: dag 7 - Linguere - Ranérou - Linguere

 

Na het ontbijt in het hotel van Amadou Seck vervolgen we ons pad over de nieuwe asfaltweg dwars door de Ferlo, zoals de steppes in deze regio worden genoemd. Ze zijn het domein van de Peul-herders die met een kuddes van geiten en koeien door de regio trekken. Ook Mauritaanse herders zijn hier in de droge tijd met hun kamelenkuddes te vinden.

Ons doel is Ranérou, waar zich het Israelische herintroductieprogramma voor de Opens external link in new windowroodnekstruisvogel bevindt. Een dier waarvan overigens nog steeds niet met zekerheid vaststaat dat die is uitgestorven in Senegal. Zo nu en dan komen er meldingen van waarnemingen door Peul herders uit deze uiterst dunbevolkte regio. Datzelfde geldt overigens ook voor het aangrenzende deel van Mauritanië. Naast de roodnekstruisvogel, die omdat hij een slag groter is dan de gewone struisvogel, de grootste vogel op aarde is, worden op deze plek ook oryx-antilopes voorbereid op een nieuw bestaan in de wildernis.

Aan het eind van de middag rijden we terug naar Linguere. Tijdens het invallen van de duisternis hebben we grote kans op nachtzwaluwen, waaronder mogelijk ook de goudgele nachtzwaluw waarvan wij enkele jaren geleden in Mauritanië de eerste geluidsopname maakten.


Overnachting: Auberge Amadou Seck, Linguere
do 3 feb: dag 8 - Linguere - Kaolack

 

Van Linguere rijden we over een nieuwe en dus probleemloze weg naar Kaolack. We rijden voorbij de religieuze stad Touba, met zijn enorme moskee. Onderweg is er grote kans dat we op grote groepen gieren stuiten. Soms bestaande uit wel zes verschillende soorten waaronder Europese overwinteraars als vale gieren en monniksgieren en zeldzame Afrikaanse soorten als rüppels- en oorgier.


In de loop van de middag komen we aan in Kaolack, de plek waar we overnachten. Maar eerst rijden we nog even een stukje voorbij de stad naar Ndiafoute. In de nabijheid van dit dorp ligt een eiland in de Saloum-rivier waar tegen het vallen van de avond duizenden Afrikaanse zwakluwstaartwouwen en kleine torenvalken aankomen om te overnachten in de grote baobabbomen. Een fantastisch spektakel, enig in zijn soort. Wanneer we een uurtje voor zonsondergang arriveren kunnen we ook nog andere soorten zien, waaronder frankolijnen, trappen en misschien wel weer de vechtarend.

Opens internal link in current windowLijst recent waargenomen soorten Ile de Kousmar

Overnachting: Le Relais de Kaolack

 

 

 

vr 4 feb: dag 9 - Kaolack - Wassedou           

Na het ontbijt stappen we in de auto voor een lange rit naar het oosten van het land. Na 275 km komen we aan in de regiostad Tambacounda waar we stoppen voor de lunch. Na de lunch nog een dikke 60 km tot onze volgende halteplaats: campement Wassadou. Een geweldige vogelplek. Hier kun je binnen minder dan een halve dag de soorten scoren waarvoor je in Gambia dagenlang op pad bent en er dan nog altijd niet zeker bent dat je ze ziet. De watertrapper. Vaker niet dan wel bij Tendaba of Janjangbureh; de karmijnrode bijeneter; de krokodillenwachter, vrijwel alle ijsvogels en met wat geluk Pels visuil.

Wanneer het donker wordt hoor je ze al van verre aankomen: bavianen. Een groep van wel honderd individuen beweegt zich over de grond en door de bomen langs de oever van de Gambia in de richting van het campement. Krijsend en blaffend als honden nestelen ze zich in de bomen waar het tot diep in de avond onrustig blijft voordat ze eindelijk gaan slapen.

Opens internal link in current windowLijst met recente waarnemingen

Overnachting: Campement Wassadou, Niokolo Koba 

za 5 feb: dag 10 - Niokolo Koba, Campement Wassadou

In de vroege ochtend, nog voor het ontbijt, hebben we de mogelijkheid een tochtje te maken met de boot over de Gambia. Naast veel vogels zul je op de oevers groepen apen, antilopes en wrattenzwijnen kunnen zien. En kort voor de boot rechtsomkeert maakt – er voorbijgaan is geen optie! – nijlpaarden!

De rest van de ochtend dolen we wat rond door het gebied. Op het heetst van de dag luieren we op de bankjes onder de enorme kapokbomen en turen met de verrekijkers over de rivier. Lazy birding heet zoiets.

Omdat er maar een beperkt aantal mensen mee kan in de boot gaan de eventuele deelnemers die ’s ochtends niet aan de beurt zijn geweest nu mee met de boot. 

Overnachting: Campement Wassadou, Niokolo Koba


Nijlpaard in de Gambia-rivier
Hoornraaf
Paardantilope
Maraboe's
Wida in bruidskleed
Camp du Lion

zo 6 feb: dag 11 - Wassadou - Niokolo Koba:

Wie er nog niet genoeg van heeft of het idee heeft dat hij/zij iets heeft gemist ’s ochtends nog een boottrip maken. Na het ontbijt stappen we in de auto en rijden 20 km over de grote weg naar Dar Salam, de ingang van het park Niokolo Koba. Een 35 km lange piste voert naar het hart van het park. Vaak is er op dit stuk al van alles te zien. Hoornraven, groepen bavianen, wilde parelhoenders en grote paardenantilopes kruisen vaak ons pad. Midden in het park ligt hotel Simenti. Recentelijk verbouwd. We gaan er in ieder geval even lunchen.

Voor de nacht hebben we de keuze om ons hier te installeren (meer luxe) of in het 5 km verderop gelegen Camp du Lion (meer avontuur). Camp du Lion ligt midden in de natuur met veel wild rondom. Naar verluidt wordt het kamp ’s nachts wel eens bezocht door leeuwen of nijlpaarden. En wie ’s nachts met zijn zaklamp het toilet probeert te vinden zal zijn lichtstraal regelmatig weerkaatst zien worden in de ogen van de civetkatten die proberen de vuilnisbakken te plunderen. En ook het nachtelijke gekrijs pal achter de hut van – zoals de gids de volgende ochtend vertelde – hyena’s staat altijd nog in het geheugen van uw reisleider gegrift.

Niokolo Koba is een park ter grootte van de drie noordelijke provincies van Nederland. Het is behoorlijk ontoegankelijk. Er is geen enkele plek in West-Afrika te vinden met een grotere biodiversiteit. Olifanten, leeuwen, panters, buffels, reuzenelandantilopes, chimpansees en de enige roedel wilde honden van dit deel van Afrika. Maar, helaas, die gaan we allemaal niet zien. Leeuwen is niet helemaal uitgesloten en ooit – lang geleden - hadden we ook het geluk van een ontmoeting met wilde honden. Maar de meest recente bewijzen dat deze soorten hier nog voorkomen worden geleverd door cameravallen.

Overnachting Hotel Simenti/Camp du Lion, Niokolo KobaWrattenzwijn


Kolonie roodkeelbijeneters

ma 7 feb: dag 12 - Niokolo Koba - Kedougou

In de ochtend, na het ontbijt, maken we nog even een rondgang door het park, alvorens weer over de 35-km lange piste richting de uitgang te rijden. Rond het middaguur beginnen we aan de 150 km lange rit naar Kedougou. De N7 waarover wij rijden was lang een weg waarover nauwelijks verkeer reed. Dat is sinds enkele jaren veranderd, nadat de hoofdroute van Dakar naar Bamako in Mali onveilig werd als gevolg van de terreur op het grondgebied van Mali. De vrachtwagens met goederen uit de haven van Dakar voor ‘landlocked’ Mali rijden nu haast allemaal via deze alternatieve route door het zuiden. Onderweg zullen er talloze stops zijn, onder weer bij het dorp Mako, waar de Gambia de weg kruist en vaak goudzoekers langs de oever in de weer zijn. We overnachten bij Chez Diao. Met een beetje geluk treffen ze zijn zoon Salif, een bekende oud-international van het Senegalese nationale team. En ook hier ligt ons verblijf net als de vorige drie dagen aan de oever van de Gambia-rivier. In de uitgestrekte tuin van het campement bij de rivier is het wederom prettig vogelen.

Overnachting: Chez Diao, KedougouCampement Chez Diao
Piste naar Dindefelo

Termietenheuvel
Turkooiskuifvliegenvanger
Cascade van Dindefelo
Groenrugeremomela
Violette toerako

di 8 feb: dag 13 - Kedougou - Dindefelo

Kedougou trekt voor een afgelegen plek best veel toeristen. Voor de meeste toeristen is Kedougou de uitvalsbasis naar andere toeristische plekken. De cascade (waterval) van Dindefelo is daarvan wel de bekendste. Daarnaast bezoeken ook veel toeristen de dorpen van de animistische stammen Bassari en Bedik. Niet alleen de waterval maar ook het sinds enige jaren opgerichte Dindéfélo Biological Station van het Jane Goodall Institute trekt bezoekers. Een tocht over het pad van Dindefelo naar Ségou levert niet alleen veel vogelwaarnemingen op, maar misschien ook wel een ontmoeting met een groep chimpansees.

De omgeving van Dindefelo is eigenlijk een stukje Fouta Djalon in Senegal. De Fouta Djalon is een groot massief in centraal Guinee waar meer dan de helft van alle Westelijke chimpansees voorkomen. Hun aantal wordt geschat op 60.000. Daarmee herbergt Guinee de meeste chimpansees van heel Afrika. De Fouta Djalon wordt ‘de spons’ van West-Afrika genoemd. Alle grote rivieren van de regio zoals de Gambia, de Senegal en de Niger vinden hier hun oorsprong. Daarnaast valt de cascade van Dindefelo in het niet bij de vele spectaculaire watervallen aan de andere kant van de grens. Als enige reisorganisatie van de Benelux bezoeken wij dit gebied tijdens onze reis naar de West-Afrikaanse regenwouden.

Opens internal link in current windowLijst recent waargenomen soorten Dindefelo

Overnachting: Chez Diao, Kedougou
Zwarte ooievaars
Gabarhavik
Leeuw bij Niokolo lodge
Zonsondergang

wo 9 feb: Dag 14 - Kedougou - Tambacounda

Op het programma staat vandaag de rit van Kedougou naar Tambacounda. Aan pure rijtijd niet langer dan drie uur. Daarom hebben we alle tijd rond te kijken en te vogelen. Langs de route van Kedougou naar Tambacounda zijn de laatste jaren best interessante waarnemingen gedaan, zoals de gabarhavik, vleermuiswouw, Afrikaanse roodstaartbuizerd. Ook komen we weer door het Niokolo Koba-park. Bij het voormalige Niokolo Lodge dat aan de kant van de ligt zijn de afgelopen jaren vaak leeuwen gezien.

Om een uur of twee lunchen we bij campement Wassedou. We overnachten in Tambacounda in het Niji hotel, de plek waar we op de heenreis hebben gelunched.

Overnachting: Hotel Niji, Tambacounda.do 10 feb: Dag 15 – Tambacounda - Janjanbureh

Na vijftien dagen Senegal is het moment aangebroken dat we dit land verruilen voor het helemaal door Senegal omsloten Gambia. Dat betekent dat we een grens moeten passeren. Vaak neemt dat uren in beslag, maar Senegal/Gambia tussen de steden Velingare (SN) en Basse (GM) is een voor Afrikaanse begrippen verrassend soepele grensovergang. Nog net geen Hazeldonk, maar langer dan een uurtje hoeft het al met al niet te duren.

Ook tijdens deze rit maken we stops op interessante plekken of waarnemingen vanuit de auto. Met behulp van onze walki-talki’s kunnen we onderling contact leggen. Een van de stops is kort voor Bansang (tussen Basse en Janjangbureh) waar bij een zandafgraving veel bijeëneters nestelen. Roodkeel- en karmijnrode zijn hier al gesignaleerd.

We zorgen dat we niet al te laat in Janjangbureh aankomen, zodat we nog wat tijde hebben om vanaf een uur of vier de belangrijke hotspots in en en rondom deze plaats te bezoeken.

Opens internal link in current windowLijst met waarnemingen

Overnachting: Baobolong Lodge, Janjangburehvr 11 feb: Dag 16 - Janjangbureh - Tendaba

 
In de vaak vruchtbare eerste uren van de dag struinen we langs de bekende plekken van Janjangbureh. Aan het eind van de ochtend nemen we de ferry naar de noordelijke oever van de rivier.  Bij Kauer is een interessant plasje waar tot lang na het natte seizoen de krokodillenwachter aanwezig is.

Na een lunch in Farafenni rijden we nog een uurtje naar Tendaba. Na ons daar ingecheked te hebben maken we nog even een wandeling door de omgeving, om na zonsondergang terug te keren naar het campement voor het avondeten.

Opens internal link in current windowLijst met waarnemingen

Overnachting: Tendaba Camp

Tendaba
Goliath reiger

za 12 feb: Dag 17 - Tendaba – Marakissa:

Om half acht staat in Tendaba het ontbijt klaar, zodat we een half uur later kunnen aanmonsteren in de boot voor een vaartochtje door de mangroves op de noordelijke oever. Waarbij de grote vraag altijd is: zien we de Goliath reiger of niet. Maar los daarvan bieden de mangroves natuurlijk meer dan te zien dan dit bakbeest van een vogel. De bisschopsooievaar, Afrikaanse zeearend, slijkspringers, wenkkrabben en andere

bewoners van de West-Afrikaanse mangroves bieden genoeg vertier tijdens deze drie uren durende tocht.

Na de boottocht springen we in de auto voor de laatste kilometers van de tocht. Van Tendaba naar Marakissa Rivercamp van onze landgenoot Joop Hermse en zijn vrouw Adama. Lunchen doen we bij de Kalagi Lodge aan de brug bij de Bitang Blong (een zijrivier van de Gambia). We stoppen onder meer even bij de ‘raptor bridge’ en komen tegen een uur of vier aan op de plek van bestemming.

En daarmee zijn we na 17 dagen aan het eind van deze ongetwijfeld enerverende en afwisselende reis gekomen. Een rit waarbij alle ornithologische hoogtepunten van de Senegambia regio aan bod zijn gekomen. Om 02:00 uur vertrekt de vlucht terug naar Nederland. Wie daar nog niet aan toe is  kan nog wat langer blijven bij Joop en Adama en met een lokale gids onze auto’s nog wat ‘rondvogelen’ aan de Gambiaanse kuststrook.

Opens internal link in current windowLijst met recente waarnemingen

Overnachting: terugvlucht/Marakissa Rivercampzo 13 feb: Dag 18 - Marakissa Rivercamp - Amsterdam Schiphol

Vlucht vanaf Banjul terug naar Amsterdam - Lissabon – Schiphol – 02:00 – 14:35

 

De prijs van deze reis is € 2.495

* Inbegrepen: vliegtickets, vervoer op locatie, accommodatie, maaltijden en niet alcoholische dranken, alle in programma opgenomen excursies, gidsen, entree parken.


* De eenpersoonskamer-toeslag bedraagt €300.