Vogeltrip door vijf West-Afrikaanse landen

De regenwouden van West-Afrika

Gambia is onder Nederlandse vogelaars een populair vogelland. Eigenlijk een beetje vreemd voor zo'n klein land met een tamelijk eenvormig landschap en klimaat. Zou het niet zo kunnen zijn dat heel West-Afrika een interessant is voor vogels, maar dat de actieradius van Nederlandse vogelaars zich beperkt tot Gambia?


Voor ons is dat geen vraag meer. Buurland Senegal, waarvan Gambia eigenlijk een onderdeel vormt, heeft vogelaars sowieso meer te bieden. Denk aan Djoudj in het noorden (het derde belangrijkste ornithologische park van de wereld); denk aan Niokolo Koba in het zuidoosten waar felbegeerde soorten van Gambia moeiteloos in een dag gezien kunnen worden.

Dit was voor ons vijf jaar geleden aanleiding eens verder over de grens te kijken. Guinee bijvoorbeeld. Het grote buurland zuidelijk van Gambia en Senegal. In de Lonely Planet omschreven als het mooiste en paradoxaal ook het onbekendste land van Afrika. Bergen, watervallen, primair regenwoud en nauwelijks bezochte reservaten. De reden: oorlog (Liberia en Sierra Leone) en pandemieën (ebola) hielden ieder weldenkend mens uit deze regio.

We hebben inmiddels twee ritten gemaakt, waarbij we de tweede keer ook buurland Ivoorkust bezochten. Twee succesvolle reizen. Niet alleen wat betreft vogels maar ook aspecten als cultuur, natuur en avontuur maakten indruk. Een land als Guinee kent in tegenstelling tot Gambia en Senegal nauwelijks een toeristische infrastructuur. Gelukkig staan er inmiddels een aantal adressen waar we redelijk comfortabel kunnen verblijven op ons lijstje. Maar het bivak in dat animistische dorp op de grens van Guinee en Ivoorkust zou best wel eens de meest memorabele overnachting van de reis kunnen worden.Voor de eerstvolgende regenwoudtrip in november 2022 staat een nieuw land op het programma: Liberia. Al sinds het begin van onze reizen in deze regio lijkt het een queeste om de kaalkopkraai (Picathartes) voor de kijker of lens te krijgen. Dat lukte iedere keer net niet. Door de vele bergen en rotsen in deze de regio is er voldoende habitat voor deze bijzondere vogel. Maar vaak bevinden die zich in afgelegen en moeilijk toegankelijke gebieden. De nesten zijn gezien in het Ziama Reserve in Guinee, maar de vogels zelf niet. Een plek in het Taï oerwoud in Ivoorkust bleek tot twee keer toe onbereikbaar vanwege de staat van de weg er naar toe.

We hebben nu informatie dat de vogel zich op drie verschillende plekken in het Liberiaanse deel van Mount Nimba (de bergrug op het drielandenpunt Ivoorkust/Guinee/Liberia) ophoudt. Een andere plek waarover we informatie over hebben is een locatie bij Mont Sanghe, niet ver van Man, een stad die sowieso al op het programma stond. Mocht het allemaal niet lukken dan is er nog een derde mogelijkheid in Ziama, Guinee.

Fouta Djallon

Na Ziama rijden we naar Guéckédou bij het drielandenpunt Liberia/Guinee/Sierra Leone. Na Guéckédou verlaten we de regenwouden en komen we in wat de natte savanne wordt genoemd. Onderweg passeren we de bovenloop van de Niger die hier, 100 km van de bron, al imposant is. Na de savannes van centraal Guinee komen bij de Fouta Djallon, de spons van Afrika die vrijwel alle grote rivieren van dit deel van het continent voedt.

We verlaten Guinee op de 16e dag van de trip en bezoeken het Niokolo Koba park in Senegal. Daarna gaan we richting het vliegveld. We kunnen nu nog niet zeggen of het vertrek via Banjul in Gambia of via Dakar in Senegal zal gaan.Dag

Van – Naar

Land

Omschrijving

1

Amsterdam – Abidjan

Ivoorkust

Vlucht TAP-Portugal aankomst  ’s nachts

2

Abidjan-Yamoussoukro

Ivoorkust

Parc Banco, rit naar Yamouosoukro, Lamtoo research centre

3

Yamoussoukro-Daloa

Ivoorkust

Bezoek Marahoë Nat. Park, cascade de Man

4

Daloa – Man

Ivoorkust

Rit naar Man met vogelmomenten

5

Man - Danane - Sanniquelli

Ivoorkust/Liberia

Rit Sanniquelli met vogelmomenten en grensovergang

6

Sanniquelli

Liberia

expeditie picathartis Mt Nimba

7

Sanniquelli - Bossou

Liberia/Guinee

Rit Sanniquelli, grens Bossou primates research centre

8

Bossou - Mt Nimba - Nzerekoré

Guinee

bezoek chimps Bossou - rit Nzerekoré

9

Nzerekoré – Ziama Forrest

Guinee

rit over asfalt naar Ziama reservaat

11

Ziama Forrest

Guinee

Wandeling Ziama, rit naar Gueckedou

12

Gueckedou - Farranah

Guinee

rit naar Farannah met vogelmomenten

13

Farranah-Dalaba

Guinee

rit naar Dalaba met vogelmomenten

14

Dalaba – Labé

Guinee

rit naar Labé, o.a. waterval Kambadga

15

Labé-Sambailo

Guinee

rit naar Sambailo met piste over bergpas

16

Sambailo-Wassadou

Guinee/Senegal

rit naar Wasasdou, park Niokolo Koba

17

Wassadou-Tendaba

Senegal/Gambia

rit naar Tendaba met vogelmomenten

18

Banjul/Dakar

Gambia

rit naar Marakissa met vogelmomenten

19

Banjul/Dakar - Amsterdam

Gambia/NL

terugvlucht naar met TAP-PortugalVoorlopige data in afwachting van definitief vluchtschema TAP: 11 tot 29 november 2022.

Bij deze reis is ruimte voor maximaal 9 deelnemers Met 3 gidsen/chauffeurs komt het reisgezelschap op 12 personen.

De voorlopige prijs: €2495

Uitgebreide dagprogramma volgt