Opens internal link in current window

Grote Senegal natuur- en vogelrondreis

Pelikanen in Djoudj

We kennen Gambia als vogelparadijs. Gambia is omsloten door Senegal. Dus alle vogelsoorten van Gambia komen ook voor in Senegal. Senegal is bovendien 18 keer groter dan Gambia en strekt zich uit over verschillende klimaatzone’s. Van de droge halfwoestijn in het noorden naar de tropische bossen in het zuiden.

Djoudj

In de grote Senegal vogelreis trekken we eerst naar het noorden. Daar ligt Djoudj. Een Unesco park dat beschouwd wordt als het op twee na belangrijkste beschermde vogelpark van de wereld. Waar in de wintermaanden de miljoenen endemen bezoek krijgen van miljoenen, voornamelijk watergebonden, wintergasten. Daar hebben we er in Nederland ook veel van. Voor een groot deel daarom een weerzien met onze zomergasten. Andere soorten als arabische trap en kroonkroonvogels behoren tot de kroonjuwelen van het park.

In de twee dagen dat de in de park van beperkte grootte verblijven krijgen we volop de gelegenheid om mt onze terreinauto's alle hoeken en gaten te verkennen. Naast vele aantallen en soorten vogels zullen we ongetwijfeld wrattenzwijnen, huzaarapen, jakhalzen, pythons, krokodillen, nijlvaranen en met wat geluk een serval en/of antiloop waarnemen.

 

 

Niokolo Koba

Een ander heel bijzonder stuk natuur in Senegal ligt helemaal aan de andere kant van het land bij de grens met Mali en Guinée. Het Niokolo Koba-park. Net als Djoudj Unesco-werelderfgoed.

Voor ons is dit een bekende plek. Zo'n kleine twintig jaar geleden waren we de eersten die talloze Europese Gambiagangers al kennis lieten maken met dit nog oorspronkelijke stuk Afrikaanse natuur.

Voor vogelaars die veel in Gambia zijn geweest is Niokolo Koba de gedroomde plek waarvan de meesten niet wisten dat die bestond. Soorten waarvoor elke Gambiaganger bij voorbaat zou tekenen als krodillenwachter, watertrapper, roodkeel- en karmijnrode bijeneters, noordelijke hoornraaf en de Afrikaanse maraboe zijn hier nagenoeg zekere soorten.

 

 

The Big Four

Daarnaast is Niokolo Koba de enige plek in West-Afrika die een beetje in de buurt komt van de bekende parken in Oost-Afrika. Van de 'big five' komt alleen de neushoorn er niet voor. Maar jammergenoeg staan de populaties van leeuwen, luipaarden, olifanten en buffels zwaar onder druk als gevolg van stroperij en versnippering van het leefgebied en komen recente waarnemingen eigenlijk uitsluitend van cameravallen. Dat geldt ook voor andere soorten waarvoor Niokolo Koba nog het enige leefgebied in West-Afrika is, zoals reuzenelandantiloop en Afrikaanse wilde honden. Soorten die er wel algemeen voorkomen zijn wrattenzwijn, bavianen en antilopen waaronder de grote paardenantilope (zie foto)

Roodsnavelkeerkingvogel bij Dakar

De unieke vogelplekken van Senegal

Verder nemen we op deze trip een kijkje op Ile de Madeleine bij Dakar waar zich de enige broedkolonie bevindt van de roodsnavelkeerkringvogel. En project met een Nederlands tintje omdat de vorige ambassadeur in Dakar, een vogelaar, geld heeft verstrekt voor een informatiecentrum. Verder is de Senegalese savanne een eldorado voor gieren. We zien regelmatig grote groepen met wel zes verschillende soorten, waaaronder Europere overwinteraars als de vale gier en de monniksgier (we hebben de vijfde en de zesde waarneming van deze laatste soort voor Senegal op onze naam staan).

Daarnaast zijn we aan onze stand als avontuurlijke vogelreisorganisatie verplicht iedere keer iets nieuws in het programma op te nemen. Deze keer is dat de Ferlo. De dunbevolkte steppe in het noordoosten. Nauwelijks nog door vogelaars bezocht. Het herintroductieproject van de roodgenekte struisvogel is ons doel. Maar wie weet wat we onderweg allemaal tegenkomen. Dit gebied is voor de meeste vogelaars Terra Incognito. Het zijn de soorten van de dorre sahel die we hier te zien krijgen. Een omgeving als het zuiden van Mauritanië, waar zich ook een verrassend gevarieerd vogelleven voordoet.

Ook een nieuw onderdeel op het programma is het reservaat Tocc Tocc nabij Rosso (Senegal). Die park is recentelijk opgericht om de zeldzame Westafrikaanse zeekoe te kunnen beschermen. Daarnaast komen er ook talrijke watervogelsoorten voor. Zowel migranten als endemen.

 

 

Ile de Kousmar

In de omgeving van de stad Kaolack bezoeken we de slaapplek van ongeveer 25.000 zwaluwstaartwouwen. Een wouwensoort die in de winter vanuit heel West-Afrika naar de delta van de Sine Saloum trekt. De wouwen delen deze plek met zelfs nog meer kleine torenvalken. Een fantastische vogelervaring, uniek in de wereld.

Na een verblijf van een paar dagen in het uiterste oosten van Senegal keren we terug naar de kust. Via de 300 km lange weg die in de lengte-richting  Oost-Gambia met de kuststreek verbindt. We overnachten in Janjangbureh (voorheen Georgetown) en in Tendaba - inclusief de traditionele mangrovetocht - en eindigen onze uiteraard bij Joop en Adama van het idyllische Marrakissa Rivercamp alvorens het vliegtuig terug naar huis nemen.

Wie er dan nog niet genoeg van heeft kan blijven hangen bij Marakissa en met gebruik van onze auto's en een lokale gids de Gambiaanse kuststreek verkennen.

 

 

donderdag 27 januari 2022 t/m
zondag 13 februari 2022dag

   van - naar

land

programma

1

Amsterdam - Dakar

NL/Senegal

Heenvlucht 17:45 - 02:00

2

Dakar

Senegal

Ile de Madeleine - Tecnopolis Dakar

3

Dakar - Saint Louis

Senegal

Rit naar Saint Louis; Gandiol, Geumbeul

4

Saint Louis - Djoudj

Senegal

Verblijf Djoudj

5

Djoudj

Senegal

Verblijf Djoudj

6

Djoudj - Linguere

Senegal

Djoudj, Tocc Tocc rit over savanne

7

Linguere - Ranérou - Linguere

Senegal

Ranérou, herintroductie project

8

Linguere - Kaolack

Senegal

Rit over savanne, Ile de Kousmar

9

Kaolack - Wassadou

Senegal

Rit naar Oost-Senegal, Niokolo Koba

10

Wassadou

Senegal

Verblijf Wassadou, Niokolo Koba

11

Wassadou - Simenti

Senegal

Rit door Niokolo Koba

12

Simenti - Kedougou

Senegal

Niokolo Koba, daarna rit naar Kedougou

113

Kedougou - Dindefelo

Senegal

Bezoek cascade Dindefelo en chimpansees

14

Kedougou - Tambacounda

Senegal

Rir naar Tambacounda, Niokolo Koba

15

Tambacounda - Janjangbureh

Senegal/Gambia

Rit naar Janjangbureh, Bansang

16

Janjangbureh - Tendaba

Gambia

Rit naar Tendaba, Kauer poelen

17

Tendaba - Marakissa

Gambia

Tendaba, mangrove boottocht, rit naar Marakissa

18

Banjul - Amsterdam

Gambia/NL

Terugvlucht: 10:30 - 13:20


Klik hieronder voor uitgebreid

Opens internal link in current windowPrijs: €2495,-

Inbegrepen: vliegtickets, vervoer op locatie, accommodatie, maaltijden en niet alcoholische dranken, alle in programma opgenomen excursies, gidsen, entree parken.

Eenpersoonskamer-toeslag bedraagt €300.
Bij deze reis is ruimte voor maximaal 9 deelnemers. Vertrek gegarandeerd
De tocht wordt verreden in drie Nederlandse Nissan X-Trails